keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Valheellinen maailma

Maailma on täynnä valheita toisille ihmisille. Jokainen on varmasti valehdellut elämässään kerran. Jotkut valheet ovat suurempia ja jotkut pienempiä. Jokainen valhe voi olla erilainen. Isoimmat valheet, joihin pettäminen esimerkiksi kuuluu, ovat hankalampia pitää itsellään. Tai kokonaan toinen perhe jossain muualla. Valheen vahingollisuus riippuu paljon valheesta ja siitä saako valhetta koskaan selville. Isoimmat valheet voivat romuttaa koko itsetunnon ja elämän. Eikä pelkästään vain siltä, jolle valehdellaan, vaan myös siltä joka valehtelee. Aluksi voisi luulla, että eihän se näin ole, valehtelija on tunteeton ihminen. Ehkäpä näin onkin, mutta on myös niitä jotka eivät ole niin tunteettomia kuin annetaan luulla. On myös niitä jotka katuvat valheitaan ja se jos mikä näkyy kyllä ulospäin. 

Pienemmät valheet eivät välttämättä satuta paljoa. Sekin on niin ihmiskohtainen. Joillekin valheet  voivat olla viimeinen niitti parisuhteessa tai ystävyyssuhteissa. Pienempiä valheita on vaikeampi nähdä ihmisestä. Varsinkin jos toinen ei ajattele asioiden olevan niin pahoja. Toiselle ne voivat sitäkin olla. Mutta mitä tehdä tilanteessa, jossa tiedät toisen valehdelleen? Tiedät, mutta et osaa ottaa asiaa puheeksi? Toinen ei ole selvännäkijä, että näkisi sinun tietävän. Miten saisit sanottua, että tiedät hänen valehtelustaan? Tiedät, mutta et tiedä olisitko halunnut tietää? Hän vakuuttaa olevansa rehellinen, mutta sinä tiedät totuuden. Miksi hän edes ylipäätään yrittää valehdella sinulle? Hänhän tietää sinun vaistoavan kaikki valheet. Hän tietää sinun tutkiskelevan hänen kasvojaan, eleitään, silmiään, äänenpainoa. Hän tietää, että olet kuin verikoira, joka on saanut vihiä seuraavasta uhrista. Joten miksi hän silti yrittää valehdella?

Miksi maailma on niin täynnä valheita? Miksi ihmiset eivät voi olla rehellisiä toisilleen? Mitä toinen ihminen saavuttaa omilla valheillaan? Miksi jatkaa valehtelua siitäkin huolimatta, että toinen tietää? Miten kohdata valehtelija silmästä silmään ja tuoda esiin kaikki hänen valheensa? Miksi edes uskoa, kun hän sanoo, olevansa täysin rehellinen sinulle, vaikka ei ole sitä kellekään muulle? Eikö näitä valheita voitaisi muuttaa rehellisyydeksi? Miksi valehtelet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti